VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Eigenaar koopwoning verantwoordelijk voor wangedrag huurder

Geplaatst op: 17-04-2018, 10:04:01

De eigenaar van een appartement kan verantwoordelijk worden gehouden voor overlast die omwonenden ervaren van de huurder van de woning. Dit blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Almelo. De rechter dwong de eigenaren om de woning te ontruimen en de huurder de toegang te ontzeggen nadat de Vereniging van Eigenaren (VvE) in verzet kwam tegen de verstoring van hun woongenot.

Het gaat in de zaak om de bewoners van een appartementencomplex in Almelo. De eigenaars van een appartement op de tweede verdieping verhuren hun woning aan zorginstelling Menz.nu dat de woning op haar beurt verhuurt aan een cliënt. De man veroorzaakt volgens de medebewoners in het complex vanaf 2015 ernstige overlast waarbij sprake is van geluidsoverlast en hinderlijk, vervuilend en onzedelijk gedrag.

Boterhamworst in brievenbus

Met name de bovenbuurvrouw heeft veel te verduren van de man. Volgens een lezing in dagblad Tubantia masturbeerde de man voor haar raam en propte hij boterhamworst in haar brievenbus.

Geen verbetering van de situatie

De vrouw en de VvE trekken herhaaldellijk aan de bel bij de eigenaren van de woning en de zorginstelling. Dit leidt echter niet tot een verbetering van de situatie. Ze stappen naar de rechter en eisen dat de woning wordt ontruimd en dat de man een straat en contactverbod krijgt opgelegd.

Bijzondere situatie

De rechter constateert in het vonnis dat sprake is van een bijzondere situatie. De ontruimingsverordening is immers niet ingesteld door de eigenaar (verhuurder) op grond van schending van één of meer bepalingen in de huurovereenkomst, maar door een VvE en een individuele appartementseigenaar. Tussen de eigenaars van het appartement en de VvE bestaat geen contractuele relatie, anders dan het VvE-reglement.

Onrechtmatigheid van de overlast

Volgens de Rechtbank Almelo hebben de VvE en bovenbuurvrouw ruimschoots voldoende de ontrechtmatigheid van de overlast duidelijk gemaakt. De rechter wijst daarbij op “een omvangrijke hoeveelheid verklaringen van appartementseigenaren, processen-verbaal van aangiften, meldingen (…) en zelfs camerabeelden waarop de gedragingen (…) zijn vastgelegd in het geding gebracht, die blijk geven van jarenlange, stelselmatige en ernstige overlast, zodanig dat de appartementseigenaren, en in het bijzonder [eiseres 2] , tegen wie de overlast met name is gericht, dat niet langer hoeven te dulden.”

Maatschappelijk verkeer

De rechter baseert zich op een uitspraak van de Hoge Raad van 16 oktober 1992 (NJ 1992, 167). Hierin is bepaald dat een verhuurder de plicht kan hebben op grond van hetgeen in het maatschappelijk verkeer betaamt, alles te doen wat in zijn vermogen ligt om de overlast te beëindigen, waaronder ontruiming.

Last onder dwangsom

De eigenaars, Menz.nu en de bewindvoerder van de man werden veroordeeld tot het ontruimen van de woning. Daarnaast kregen de eigenaars en Menz.nu een verbod opgelegd om de woning opnieuw aan de overlastgever beschikbaar te stellen, op last van een dwangsom van € 500 per dag met een maximum van € 50.000. De overlastgever zelf kreeg een zelfde last onder dwangsom opgelegd die moet voorkomen dat de man nog in het appartementencomplex komt of contact zoekt met zijn voormalige bovenbuurvrouw.

Bron: bijdrage door Robert Paling op www.amweb.nl van 5 april 2018

Vorige pagina